Håndkøbsmedicin, hjemmetest og støttebind er alle produkter man finder inden for medicin og medicareSelvom mange os af har fokus på ting som helse og sundhed, slipper vi ikke for på et eller andet tidspunkt at løbe ind i små eller større skavanker. Det kan være en forstuvning i forbindelse med træning, en periode med hovedpine eller kroniske problemer som eksem eller allergi. Nogle af disse ting kræver behandling med receptpligtig medicin, men mange af disse gener, er nogle som vi kan behandle eller lindre med almindelig håndkøbsmedicin. Medicin og medicare dækker over et stort spektrum af produkter. Det er alt lige fra hovedpine piller som almindelig Panodil, til specielle creme til irritable hud, som f.eks. Decubal eller Vichy. Også ting som produkter til rygeafvænning, graviditetstest og støttebind hører under medicin og medicare kategorien. Lad os tage et kig på nogle af de ting som hører under denne kategori.

Læs også: Hvor du bør overveje Decubal til din hud og hovedbund

Hudproblemer

En stor del af os har oplevet eller anden form for hudproblem. Det kan være irritable eller sensitiv hud, som gør at vi ikke kan bruge almindelige sæber og creme, men har brug for nogle som plejer og skåner huden eller hårbunden. Det kan være man har fået en større eller mindre brandskade, og har brug for en salve som lindre smerterne eller accelererer gendannelsen af huden. Døjer man med eksem, er der også specielle creme og salver, som man kan smøre huden i for at minimere generne. Det kan f.eks. være produkter som Avène, Decubal eller La Roche-Posay, der igennem sit samarbejde med dermatologer, har udviklet en lang række produkter inden for hudpleje og makeup, til netop folk med sensitiv eller sart hud. Produkter som ligger et sted mellem lægemiddel og kosmetik eller plejeprodukter. Faktisk kunne en stor del af os, have meget gang, af at skifte til denne type af plejeprodukter frem for de traditionelle vi normalt blot køber i den lokale butik.

Muskel og led-skader

Dyrker man ofte sport undgår man næppe på et eller andet tidspunkt at komme ud for en muskel eller led skade. Det kan være ting som overbelastning af knæet, en fibersprængning, forstuvet hånd osv. En stor del af disse skader kan til dels afhjælpes med forskellige former for Forbindinger, kompres, støttebind og sports tape. Ting som er med til at mindske belastning på ledet eller musklen. Derudover findes der også en del creme, som f.eks. Arnica Creme fra Nelsons eller Ice Power cold gel fra Icepower til lindring af smerter i muskler. De fleste ting til behandling af muskler og ledsmerter kræver ikke nogen speciel tilladelse af sælge. Derfor kan man finde disse ting, i mange lokale butikker eller på nettet.

Hjemmetest

Graviditetstest og ægløsningstestEn anden meget populær kategori under medicare, er de mange forskellige hjemmeteste. Det kan f.eks. være en Accu Check blodsukker måler, en Omron blodtryksmåler eller en accuTest graviditetstest. Hjemme teste er blevet uhyrer populære over de senere år. Rigtig mange foretrækker selv at tjekke deres blodtryk eller blodsukker, frem for konstant at rende til lægen og få det tjekket. Den test som vi mest benytter er de simple graviditetsteste, hvor man dypper graviditetstesten i urinen, og umiddelbart herefter har du svar på om du er gravid eller ej. Andre typer af hjemmetest er f.eks. STD test, nikkeltest, narkotest, ægløsningstest osv.

Håndkøbslægemidler

Panodil eller Kodimagnyl hovedpinespiller, Nicorette nikotin tyggegummi, Dolenio Glucosamin er eksempler på produkter man finder i kategorien håndkøbsmedicin og V-mærkede lægemidler. Men også ting som Toilax afførringsmiddel, Zymelin næsespray eller Benadryl/Alnok mod allergi er at finde her på listen. De fleste af disse produkter kan købes på apoteket eller i visse online butikker som med24.dk uden recept. Mange af dem er produkter som der kræves en special tilladelse for at kunne sælge.

Læs også: Er la Roche-Posay godt for din hud?.

Medicin & medicare er en kraftig voksende industri, flere og flere fortrække hjemmetest og behandling for at gå til lægen. Dette er både godt og skidt, idet det vil aflaste en del af lægen/sygeplejerskens tid, men vi risikere også en stigning i fejl diagnosticering og behandling. Dog er fordelene ofte større end den negative side.