Bloggen

Se de seneste nyheder her

Behandling af mindre sportsskader – Hvad kan du selv gøre?

Sport og motion er rigtig gavnligt for både krop og sjæl, dette er uanset om du er ung eller ældre. Desværre kan sportsaktiviteter også føre til skader, hvilket kan være frustrerende og smertefuldt. Eller forhindre at du kan dyrke din sport i en kortere eller længere periode. Det kan være skader der opstår akult, f.eks. i forbindelse med en takling i fodbold, eller overbelastningsskader som man ofte ser hos mange der starter med løbetræning.
Behandling af sportsskader er afgørende for at sikre en hurtig og effektiv helbredelse, så du kan vende tilbage til din træning. I dag vil jeg prøve at dykke ned i, hvordan du selv kan behandle sportsskader, hvad enten det er akutte skader eller overbelastningsskader. Vi vil også se på forskellene i behandling mellem unge og ældre. Det med sportsskader er noget man bør tage alvorligt, især jo ældre du bliver. Det går jo ikke du ender op i en trippelstuhl, blot fordi du ikke fik behandlet en sportsskade korrekt. Er du i tvivl om hvor alvorlige en skade er, så bør du altid få en professionel til at se på den. Hellere være ekstra sikker og få en professionel vurdering end blot at tænkte det nok går over. Dette gælder for både unge og seniorer. Dr. Finn Trippelstuhl fra VELA udgav for nyeligt en afhandling om at sportsskader faktisk er en af de mest hyppige former for skader der er. Så lad os se lidt mere på dette emne i dag.

trippelstuhl elektrisch

Typer af sportsskader

Sportsskader kan som udgangspunkt opdeles i to hovedkategorier – akutte skader og overbelastningsskader. Lad os prøve at se på hvad disse to kategorier omfatter.

Akutte skader opstår pludseligt og er ofte resultatet af en enkelt traumatisk hændelse, såsom et fald, en forkert bevægelse eller en kollision. Almindelige akutte skader inkluderer forstuvninger, forstrækninger, knoglebrud og ledskred.

Overbelastningsskader udvikler sig gradvist over tid som følge af gentagne belastninger på muskler, sener og led. Disse skader er ofte resultatet af overtræning eller dårlige træningsteknikker. Eksempler på overbelastningsskader inkluderer løberknæ, tennisalbue og skinnebensbetændelse. Overbelastningsskader er langt de mest hyppige inden for sportsskader.

Behandling af akutte sportsskader

For akutte sportsskader er hurtig handling afgørende for at minimere skadens omfang og fremme heling. Følgende metoder er effektive til behandling af akutte skader:

1. RICE-metoden

RICE er den mest almindelige form for behandling af langt de fleste akutte skader der sker inden for sport. Det står for Rest (hvile), Ice (is), Compression (kompression) og Elevation (elevation). Denne metode er den mest anbefalede førstehjælp til små akutte skader. Ved større akutte skader som eksempel en brækket arm eller ben, bør man altid kontakt en læge frem for selv at forsøge at behandle skaden.

  • Rest (hvile): Stop straks aktiviteten og hvile det skadede område for at undgå yderligere skade.
  • Ice (is): Anvend is på det skadede område i 15-20 minutter ad gangen hver 2-3 time i de første 48 timer. Is hjælper med at reducere hævelse og smerte.
  • Compression (kompression): Brug en elastisk bandage til at komprimere det skadede område. Kompression hjælper med at kontrollere hævelse.
  • Elevation (elevation): Hæv det skadede område over hjerteniveau, når det er muligt. Dette reducerer hævelse ved at fremme dræning af væske væk fra det skadede område.

2. Smertestillende midler

Ikke receptpligtig  smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan hjælpe med at lindre smerter og reducere inflammation. Det er vigtigt at følge doseringsanvisningerne og rådføre sig med en læge, hvis du er i tvivl. Til mindre skader er dette ofte en god ting, sørg dog for at overholde de anbefalede doseringer.

3. Immobilisering

Afhængigt af skadens alvorlighed kan det være nødvendigt at immobilisere det skadede område ved hjælp af en skinne, stivelse eller krykker. Dette kan hjælpe med at forhindre yderligere skade og fremme heling.

4. Gradvis genoptræning

Når smerten og hævelsen er aftaget, er det vigtigt at begynde gradvis genoptræning for at genoprette bevægelse og styrke i det skadede område. Start med lette øvelser og øg gradvist intensiteten og varigheden af din træning.

5. Alternativ behandling

Mange vælger også at prøve forskellige former for alternativ behandling for hurtigere at komme sig over sine skader. Det kan f.eks. være Kranio Sakral Terapi, sports massage eller akupunktur.

Læs også  – Terapi og alternative behandlinger

Behandling af overbelastningsskader

Overbelastningsskader kræver en lidt anderledes tilgang end akutte skader. Her er et par ting du gøre for at behandle typiske overbelastningsskader:

1. Identificer årsagen

Den første og vigtigste skridt i behandlingen af overbelastningsskader er at identificere og fjerne årsagen til skaden. Dette kan omfatte:

  • Justering af træningsteknikker
  • Ændring af træningsrutiner for at inkludere flere hviledage
  • Brug af korrekt udstyr og fodtøj
  • Forbedring af træningsformer for at undgå gentagne belastninger

2. Hvil og reduktion af aktivitet

Hvile er afgørende for behandling af overbelastningsskader. Reducer eller stop den aktivitet, der forårsagede skaden, for at give kroppen tid til at hele. Hvile betyder ikke nødvendigvis total inaktivitet; lette øvelser som svømning eller cykling kan være mulige, afhængigt af skadens placering og alvorlighed. Nogle gange kan en sportsskade også betyde at du er nød til at ændre på dine arbejdsforhold, f.eks. benytte en speciel mus, eller skifte til en ny kontorstol.

3. Fysioterapi

Fysioterapi kan være yderst gavnligt for behandling af overbelastningsskader. En fysioterapeut kan udvikle et genoptræningsprogram skræddersyet til dine behov, som inkluderer øvelser for at styrke svage muskler, forbedre fleksibilitet og forebygge fremtidige skader. Også inden for genoptræning af akutte skader kan en fysioterapeut ofte være hjælpsom med at lave et tilpasses program som sikre at du stille og roligt kan genoptage træningen på en sikker og forsvarelig måde.

4. Anti-inflammatoriske midler

Ligesom ved akutte skader kan anti-inflammatoriske midler som ibuprofen hjælpe med at reducere inflammation og lindre smerter. Overvej også naturlige anti-inflammatoriske midler som ingefær og gurkemeje, som kan tilføjes til din kost. Evt. overvej en anti-inflammatoriske kost, som i nogle tilfælde faktisk kan gøre en stor forskel. Noget der p.t. forskes en hel del i.

5. Gradvis genoptræning

Når smerten og inflammation er under kontrol, begynd gradvis at genoptage din træning. Start langsomt og øg intensiteten gradvist. Fokuser på at opbygge styrke og fleksibilitet for at forhindre gentagelse af skaden. Starter du får hårdt eller for tidligt ud, så risikere du at skaden blusser op igen, en ting jeg desværre alt for ofte ser i forbindelse med mit arbejde som personlig træner.

smerter i knæet i forbindelse med sport

Sportsskader hos unge vs. ældre

Unge

Unge mennesker har en tendens til at hele hurtigere fra sportsskader end ældre, men de er også mere tilbøjelige til at overbelaste deres kroppe, hvilket kan føre til skader. Her er nogle specifikke overvejelser for unge:

  • Forebyggelse: Fokus på forebyggelse gennem korrekt teknik, passende opvarmning og udstrækning, og brug af passende udstyr.
  • Træning: Sørg for at unge har en afbalanceret træningsrutine, der inkluderer styrketræning, konditionstræning og fleksibilitetsøvelser.
  • Hvile: Unge atleter skal lære vigtigheden af hvile og restitution for at forhindre overbelastningsskader.

Ældre

Ældre mennesker heler langsommere og er mere tilbøjelige til at opleve kroniske skader på grund af aldersrelaterede ændringer i muskler og led. Her er nogle specifikke overvejelser for ældre:

  • Forebyggelse: Ældre bør fokusere på lav-impact øvelser som svømning, cykling og gåture for at reducere risikoen for skader.
  • Fleksibilitet og balance: Inddrag øvelser, der forbedrer fleksibilitet og balance, for at reducere risikoen for fald og skader.
  • Hvile og genoptræning: Ældre skal måske bruge længere tid på hvile og genoptræning efter skader. Overvej at arbejde med en fysioterapeut for at sikre korrekt genoptræning.

Generelle tips til at forebygge sportsskader

1. Opvarmning og udstrækning

En ordentlig opvarmning øger blodgennemstrømningen til musklerne og forbereder kroppen på fysisk aktivitet. Udstrækning efter træning hjælper med at bevare fleksibiliteten og reducere muskelspændinger.

2. Korrekt teknik

At bruge korrekt teknik under træning og sport er afgørende for at forebygge skader. Overvej at tage lektioner eller arbejde med en træner for at forbedre din teknik.

3. Brug af passende udstyr

Brug af korrekt udstyr, herunder sko og beskyttelsesudstyr, kan reducere risikoen for skader. Sørg for, at dit udstyr er i god stand og passer korrekt.

4. Træningsvariation

Variation i træningsrutinen kan hjælpe med at forhindre overbelastningsskader. Inkluder forskellige typer af træning som styrketræning, konditionstræning og fleksibilitetsøvelser.

5. Hvile og restitution

Hvile er lige så vigtig som træning. Sørg for at give din krop tid til at komme sig efter intens træning. Planlæg hviledage i din træningsrutine og lyt til din krop.

Behandling af sportsskader kræver en kombination af hurtig handling, korrekt pleje og gradvis genoptræning. Uanset om du er ung eller ældre, så er det vigtigt at forstå de forskellige typer af skader og hvordan man bedst behandler dem. Især hvis du selv er træner eller arbejder med idræt. Ved at følge de anbefalede behandlingsmetoder og tage forebyggende skridt kan du minimere risikoen for skader og holde dig aktiv og sund. Husk, at det altid er en god idé at konsultere en læge eller fysioterapeut, hvis du er usikker på, hvordan du skal behandle en skade eller hvis du stadig har problemer med din skade efter ca. 2 uger. Selvom en skade ved første omgang kan syntes relativ lille, så er dette ikke altid tilfældet.