Går du blot en smule op i Helse og Sundhed, har du næppe kunne undgå at høre om superfrøet fra Mexico – Chiafrø.
Men hvorfor er dette lille sort/brune frø så populært, og kan det faktisk gøre noget ved vores sundhed?
I følge flere forskellige kilder, skulle chiafrø give dig mere energi, øget styrke og udholdenhed, være slankende og samtidig sænke dit blodsukker. Men er det faktisk noget om snakken, og hvilke “hemmelige” ingredienser indeholder chia frø, som skulle kunne medvirke til alle disse positive egenskaber? Lad os se lidt nærmere på tingen.

Hvorfor Chiafrø er så sundt et produkt.

Chiafrø indeholder vigtige næringsstoffer

Ja, for mange lyder det måske for godt til at være sandt. At forestille sig at en lille frø kan besidde alle disse egenskaber. Men faktisk har Chiafrø været kendt for at indeholde vigtige næringsstoffer i mange århundreder, helt tilbage til det gamle azteker rige. Her var Chia frøet en almindelig del af madlavningen, og var noget som alle spiste. F.eks. brugte de gamle Azteker krigere det hyppigt, inden de drog i kamp. En skefuld chiafrø, var nok til at give dem et vigtigt energi boost.

Chia er en blomstrende plante som stammer fra Mexico og Guatemala. Plants frø (Chiafrø), bruges ofte i salater, bagværk og forskellige gryderettet. Nogle vælger også at bruge dem oven på f.eks. Yoghurt.

Ser vi nærmere på hvad frøet indeholder, begynder der er træde et bestemt mønster frem.

  • Chia indeholder dobbelt så meget protein som andre frø eller korn.
  • Dobbelt så meget kalium som bananer.
  • Tre gange så meget jern som spinat.
  • Seks gange så meget calcium som mælk, og bor – et mineral, der hjælper overføre calcium til dine knogler.
  • 1 gram chia frø indeholder 8 gange flere omega-3 fedtsyrer end 1 gram laks.

Chiafrøet er altså sprængfyldt med essentielle fedtsyrer, proteiner og antioxidanter. Et af de få natur produkter som er på højde med moderne supermad som blåbær og ingefær – når vi taler helbred og sundhed.

De fleste aminosyrer kan din krop selv danne. Men vidste du at der findes 8 essentielle aminosyrer, som den ikke selv kan danne? Aminosyrer som din krop skal have tilført igennem kosten.
Hvis en fødevare indeholder alle disse 8 aminosyrer kalder man det et komplet kosttilskud.
Prøv at gætte hvilket lille frø, som faktisk indeholder alle disse 8 aminosyrer? Endnu en grund til at mange betragter chiafrø som et superfrø.

Virker Chiafrø så?

Det er meget blandet hvad folk mener om effekten af Chia frø. Enkelte har opnået mindre vægttab udelukkende, ved at tilføje Chiafrø til kosten. Andre har oplevet at de får mere energi til hverdagen, mens en stor del faktisk ikke har kunne mærke nogen forskel efter nogle uger med daglig indtag af Chia frø. Spiser man varieret og sundt i forvejen, får fisk et par gange om ugen og masser af grønt. Så vil man nok næppe mærke den store forskel hvis man tilføjer Chiafrø til kosten.
Men har man svært ved at få nok fisk eller spiser man meget usundt, så kan Chia frø bestemt være et godt supplement til den daglige kost.