Går du blot en smule op i Helse og Sundhed, har du næppe kunne undgå at høre om superfrøet fra Mexico – Chiafrø. Men hvorfor er dette lille sort/brune frø så populært, og kan det faktisk gøre noget ved vores sundhed? I følge flere forskellige kilder, skulle chiafrø give dig mere energi, øget styrke og udholdenhed, være slankende og samtidig sænke dit blodsukker. Men er det faktisk noget om snakken, og hvilke “hemmelige” ingredienser indeholder chia frø, som skulle kunne medvirke til alle disse positive egenskaber? Lad os se lidt nærmere på på chiafrøet og de mange spændende egenskab dette lille frø har.

Hvorfor Chiafrø er så sundt et produkt.

Chiafrø er rige på antioxidanter

En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved chiafrø er deres høje indhold af antioxidanter. Antioxidanter er stoffer, der hjælper med at beskytte kroppens celler mod skader forårsaget af frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler, der kan føre til celleskader og bidrage til aldringsprocessen samt udviklingen af forskellige sygdomme som kræft og hjertesygdomme. Ved at inkludere chiafrø i din kost, kan du hjælpe med at styrke kroppens forsvar mod disse skadelige molekyler. Antioxidanterne i chiafrø kan også hjælpe med at reducere inflammation i kroppen, hvilket er gavnligt for mennesker med inflammatoriske tilstande som arthritis.

Hvorfor Chiafrø er så sundt et produkt

Chiafrø indeholder vigtige næringsstoffer. Ja, for mange lyder det måske for godt til at være sandt. At forestille sig at en lille frø kan besidde alle disse egenskaber. Men faktisk har Chiafrø været kendt for at indeholde vigtige næringsstoffer i mange århundreder, helt tilbage til det gamle azteker rige. Her var Chia frøet en almindelig del af madlavningen, og var noget som alle spiste. F.eks. brugte de gamle Azteker krigere det hyppigt, inden de drog i kamp. En skefuld chiafrø, var nok til at give dem et vigtigt energi boost.

Chia er en blomstrende plante som stammer fra Mexico og Guatemala. Plants frø (Chiafrø), bruges ofte i salater, bagværk og forskellige gryderetter. Nogle vælger også at bruge dem oven på f.eks. yoghurt.

Ser vi nærmere på hvad frøet indeholder, begynder der at træde et bestemt mønster frem.

Chia indeholder dobbelt så meget protein som andre frø eller korn. Dobbelt så meget kalium som bananer. Tre gange så meget jern som spinat. Seks gange så meget calcium som mælk, og bor – et mineral, der hjælper overføre calcium til dine knogler. 1 gram chia frø indeholder 8 gange flere omega-3 fedtsyrer end 1 gram laks. Chiafrøet er altså sprængfyldt med essentielle fedtsyrer, proteiner og antioxidanter. Et af de få naturprodukter som er på højde med moderne supermad som blåbær og ingefær – når vi taler helbred og sundhed.

De fleste aminosyrer kan din krop selv danne. Men vidste du at der findes 8 essentielle aminosyrer, som den ikke selv kan danne? Aminosyrer som din krop skal have tilført igennem kosten. Hvis en fødevare indeholder alle disse 8 aminosyrer kalder man det et komplet kosttilskud. Prøv at gætte hvilket lille frø, som faktisk indeholder alle disse 8 aminosyrer? Endnu en grund til at mange betragter chiafrø som et superfrø.

Virker Chiafrø så?

Det er meget blandet, hvad folk mener om effekten af Chia frø. Enkelte har opnået mindre vægttab udelukkende ved at tilføje Chiafrø til kosten. Disse personer rapporterer, at de føler sig mere mætte i længere tid, hvilket kan reducere deres samlede kalorieindtag og dermed bidrage til vægttab. Andre har oplevet, at de får mere energi til hverdagen, hvilket kan være en følge af Chiafrøets høje indhold af omega-3 fedtsyrer, fibre og protein, som bidrager til stabilisering af blodsukkerniveauet og en jævn energiudløsning. Nogle mennesker rapporterer også forbedret fordøjelse, da chiafrø indeholder en betydelig mængde fibre, som kan hjælpe med at regulere tarmfunktionen og fremme en sund fordøjelse.

Imidlertid har en stor del af folk ikke kunnet mærke nogen væsentlig forskel efter nogle uger med daglig indtag af Chia frø. Dette kan skyldes, at effekten af kosttilskud ofte varierer afhængigt af den enkeltes kost, livsstil og genetiske dispositioner. Hvis man i forvejen spiser varieret og sundt, får fisk et par gange om ugen og masser af grøntsager, kan man måske ikke mærke den store forskel ved at tilføje Chiafrø til kosten, da ens krop allerede modtager mange af de nødvendige næringsstoffer.

På den anden side, for dem der har svært ved at få nok fisk eller har en kost, der mangler visse næringsstoffer, kan Chia frø bestemt være et godt supplement til den daglige kost. Det kan især være gavnligt for vegetarer og veganere, der måske ikke får nok omega-3 fedtsyrer fra deres kost. Chiafrø kan også være en praktisk kilde til protein og fibre for dem, der har en travl livsstil og har brug for nemme og næringsrige tilføjelser til deres måltider. Uanset dine individuelle ernæringsbehov, kan det være værd at eksperimentere med at inkludere chiafrø i din kost for at se, om du oplever nogle af de mange potentielle sundhedsmæssige fordele, som disse små, men næringsrige frø kan give dig.